top of page

1 Ekim Dünya Kahve Günü

  • Yazarın fotoğrafı: Gurme Mutfak
    Gurme Mutfak
  • 5 gün önce
  • 2 dakikada okunur
ree

Her yıl, 1 Ekim'de, dünyanın dört bir yanındaki kahve tutkunları Uluslararası Kahve Günü'nü kutlar.

Kahve, dünya genelinde en çok sevilen içeceklerden biridir. Çoğumuz güne, sıcak ve zengin aromalı kahvenin ilk yudumunu almadan başlamayız ve birçoğumuz için kahve, arkadaşlarla veya aileyle sohbet ederken mükemmel bir eşlikçidir. Günlük hayatımızda büyük bir yer tutan kahve için özel bir günün olması oldukça doğrudur!


Uluslararası Kahve Günü'nün Hikayesi

Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO), 2015 yılında bu günü kahvenin üretimden fincanlara kadar olan uzun yolculuğunu kutlama amacıyla ilan edildi


Kahvenin Yolculuğu: Tarladan Fincana

Kahve, “kahve kuşağı” olarak bilinen tropikal bölgelerde yetişir ve üreticilerinin çoğu Brezilya, Vietnam, Kolombiya ve Etiyopya'da bulunmaktadır. Her üretim aşaması, çekirdeklerin yetiştirilmesinden hasatına, kavrulmasına ve hazırlanmasına kadar dikkat ve özen gerektirir.


Hasat

Kahve çekirdekleri, kahve kirazı adı verilen meyvelerde bulunan tohumlardır. Bu kirazlar genellikle elle toplanır çünkü titiz bir seçim gerektirir.


Kavurma

Hasattan sonra çekirdekler, kahveye benzersiz koku ve tadını veren temel bir aşama olan kavurma işleminden geçirilir. Bu süreçte kahvelerin kavrulma dereceleri taşıyacakları aralamalarda belirleyici olur. Genel olarak hafif (light roast), orta (medium roast) ve koyu (dark roast) olarak 3 kavurma derecesi bulunur.


kahve kavurma dereceleri
Kahve Kavurma Dereceleri
Kavurma Dereceleri

Hafif kavrulmuş kahveler, yumuşak içimli, meyvemsi tatları sevenlerin tercih edeceği, çiçeksi ve bitkisel aromaları baskın kahvelerdir.

Orta kavrulmuş kahveler, tat profili dengeli, hafif tatlı, karamel ya da fındık aromaları ile dikkat çekerler. Açık kavrulmuş kahveye göre daha düşük kafein oranı içerirler.

Koyu kavrulmuş kahveler, yoğun aromaları, çikolata, kakao, isli ve dumanlı tatları ile özellikle espresso ve moka pot demleme tekniği için tercih edilen kahvelerdir.


Öğütme ve Demleme

En çok beklenen an, içeceğin hazırlandığı demleme aşamasıdır. Çekirdekler öğütülür, espresso'dan moka'ya, filtreden French Press'e kadar birçok farklı demleme seçeneğinden biri kullanılarak hazırlık tamamlanır.


Kahve ve Kültür

Gurme mutfak olarak kahvenin, birçok toplumda derin yayılmış sosyal ve kültürel bir ritüel olduğunun farkındayız. Her ülkenin kahveyi tüketme şekli farklıdır ve çoğunlukla kahveyle ilgili alışkanlıklar, yerel tarih ve gelenekler hakkında çok şey anlatır. Her ülkenin kahveyle kurduğu bağ farklıdır; İtalya’da espresso, Türkiye’de Türk kahvesi, Etiyopya’da geleneksel kahve seremonisi… Kahve, sadece bir içecek değil; kültürleri, sohbetleri ve anıları birleştiren evrensel bir ritüeldir.


Gurme mutfak’tan Bir Fincan İlham ☕

Bizim için kahve, sadece bir içecek değil; ilham, sohbet ve lezzet kaynağı. Dünya Kahve Günü’nde, kahvenin ardındaki emeği hatırlamak ve sevdiklerinizle paylaşacağınız bir fincan kahvenin değerini bilmek en güzel kutlama olur.

 

bottom of page