top of page
Yazarın fotoğrafıGurme Mutfak

Vazgeçilmezimizdir, Çorbalar!

Güncelleme tarihi: 8 Ağu

Vazgeçilmezimizdir, Çorbalar!


Çorbalar, dünya tarihi boyunca her zaman ayrı bir öneme sahip olmuştur. Genellikle akşam yemeklerinde sofralarımızı süsleyen çorbalar, bazı yörelerde sabah kahvaltıda da tüketilmektedir.

Geçmişten günümüze kadarki yaşadığımız bu süreçte çorbalar yalnızca bir besin kaynağı olarak görülmemiş aynı zamanda bir şifa kaynağı olarak da görülmüştür. Yaşanan rahatsızlığa göre et, tavuk ve balık suyuyla ya da yoğurt, çeşitli sebzeler ve kökleriyle farklı çorba tarifleri nesilden nesle aktarılmış ve faydasına dair toplumda genel bir kanı oluşmuştur.

Çorbalarda kullanılan aromalar, terbiyeler kültürümüzün zenginliklerinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Kültürümüzde çorba her daim farklı anlamlar barındırmıştır. ‘’Kötü Gün Dostu’’ olan çorbalar, insanlara çoğu zaman paylaşmayı da öğretir. İhtiyaç sahibi insanlara yapılan yardımda genellikle çorba ikramı olur.

Günümüzde hala vazgeçilmeyen belli başlı çorbalar arasında; bulgur, pirinç, nohut, mercimek, işkembe ve kelle paça gibi çorbalar aynı oranda tüketilmeye devam edilmektedir.

Şimdi size Zencefilgiller ailesinin vazgeçilmez baharatıyla yapılan Zerdeçallı Sebze Çorbasının tarifini anlatacağız.

Tarifi şefimizden, sırrı lezzetinden gelir.


Zerdeçallı Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

· 1 adet kabak

· 1 adet havuç

· 2 adet patates

· 2 adet sivri biber (tatlı)

· 1 adet soğan

· 1 tatlı kaşığı tuz

· Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su

Üzeri İçin ;

· 2 yemek kaşığı sıvı yağ

· 1 çay kaşığı zerdeçal

· 1 çay kaşığı kimyon

· 1 çay kaşığı nane

· 1 çay kaşığı kırmızı toz biber



Zerdeçallı Sebze Çorbası Tarifi Yapılışı

1. İlk olarak soğanları küp küp doğrayıp sıvı yağda kavuralım. ardından biberleri doğrayıp onları da rengi değişene kadar kavuralım.

2. Patates havuç ve kabağı rendeleyelim.

3. Soğanların üzerine ilave edip güzelce kavuralım ardından sıcak suyumuzu ilave edip kaynamaya bırakalım.

4. Kaynadıktan sonra blender dan geçirip tekrar ocağa alalım tuzunu ilave edip 2 – 3 dakika kadar kaynatalım.

5. Çorbamız kaynarken üzerine sıvı yağ sosumuzu hazırlayalım , sıvı yağı sos tavamıza alalım zerdeçal nane kırmızı toz biber ve kimyonumuzu ilave edip kızdıralım.

6. Sonra çorbamızın altını kapatalım ve servis edeceğimiz tabağa alalım ve güzelce servis ettiğimiz tabağın üzerine sosumuzu koyalım afiyetler, şifalar olsun.

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page